Klustergrupp
Deltagare: En representant från varje medlemsorganisation, 18 personer (2018).
Aktiviteter: Klusterrepresentanten är en naturlig länk mellan klustret och sin organisation och vidarebefordrar information mellan dessa. Klustergruppen träffas 1-2 gånger/år på klustergruppsmöte för att:
Styrgrupp
Deltagare: Representanter från klustrets VA-organisationer, Svenskt Vatten, adjungerade experter samt klustrets ordförande och sekreterare (adjungerade)
Aktiviteter: 4-6 möten/år
Ledningsgrupp
Deltagare: Tre representanter för VA-organisationerna utifrån geografisk spridning, en representant från varje lärosäte och institut, 12 personer (2018).
Aktiviteter: 2-3 möten/år
Arbetsgrupp utbildning
Deltagare: En representant från respektive lärosäte.
Aktiviteter: Diskuterar utbildningssamarbeten inom klustret, 4-6 möten/år.
Ämnesgrupper
Deltagare: I ämnesgrupperna medverkar personer från såväl klusterorganisationer som utomstående organisationer.
Processmodellering: Syftet är att personal på svenska reningsverk ska få ökad förståelse och kunskap om processmodellering och i större utsträckning använda modellering och simulering i sitt utvecklingsarbete och/eller driftsarbete. I nätverket ges personer med intresse för modellering – från industri, institut och akademi – möjlighet till fördjupande diskussioner och erfarenhetsutbyte. Genom att genomföra workshops med olika teman ser gruppen till att lyfta aktuella frågeställningar samt att redovisa pågående eller avslutade projekt med inriktning på modellering.
Uppströmsarbete: Syftet är att kartlägga och sammanställa kunskap om samhällets tillförsel av oönskade ämnen till avloppsvatten och miljön via växtnäringsresursen slam och att finna lösningar som minimerar spridningen av miljöfarliga ämnen via dessa vägar. Ämnesgruppens syfte är också att kommunicera med VA-branschen, och främst medlemmarna i VA-kluster Mälardalen, om kunskapsbehov, projektidéer och resultat i form av ny och/eller sammanställd kunskap. Gruppen organiserar workshops där kunskapsbehov och projektidéer diskuteras, vilket inte sällan mynnar ut i gemensamma projekt.